Ny bokfestival – siktar på tusentals besökare

Efter ett år som kännetecknas av inställda evenemang gör Höganäs tvärtom.

Den 6 november går startskottet för det som ska mynna ut i Höganäs bokfestival – en nystartad litteraturfestival med premiär nästa sommar.

Idén om en bokfestival i Höganäs har funnits länge hos Christoffer Palmer.

Som ägare till Höganäs bokhandel och Bjäre bokhandel i Båstad har han lång erfarenhet av att sälja böcker i en av landets mest populära sommarregioner.

Nu blir också festivalen verklighet.

Genom den nystartade föreningen Höganäs Bokfestival, med tidigare förläggaren Anna Hjerpe som projektledare, hålls Höganäs Summer Book Festival i den nordvästskånska staden den 20–22 augusti 2021.

Fram tills dess kommer föreningen att ordna en rad mindre tillställningar på olika platser, med start i november.

– Det blir en ny typ av evenemang vi valt att kalla ”Litterär Bar” där Höganäs museum står för inramningen 6 november. Vi vill förena kvalitativ litteratur med opretentiöst barhäng, skapa lustfyllda – men också ”skaviga” – möten kring litteratur med musik, film, mat och dryck som ackompanjemang, säger Anna Hjerpe i ett pressmeddelande.

I premiären gästas programmet av författarna Lena Andersson och Ola Larsmo. I planen ingår även att skapa ett program för barn och ungdomar, med ambitionen att öka intresset för läsning. För det har ett samarbete med kommunens skolor upprättats.

Under sommarens festival utlovar arrangörerna möten med författare, debatter, workshops, musik samt lokal mat och dryck.

– Vi vill locka såväl nationellt som internationellt betydelsefulla författare. Målsättningen är att Höganäs Summer Book Festival ska bli södra Sveriges ledande bokfestival och locka tusentals besökare, säger Anna Hjerpe i pressmeddelandet.

Föreningen bakom festivalen får även stöd från Höganäs kommun, Region Skåne och Kulturrådet.