Åsa Moberg först ut på bokfestivalen i sommar

Åsa Moberg, en av Sveriges mest lästa och produktiva författare, ständigt aktuell med nya böcker, medverkar på Höganäs Summer Book Festival. Åsa bor själv bara några kilometer från Höganäs och Blå Hallen där festivalen ska genomföras:

– En sommar med egen bokfestival – det är något att se fram emot. Jag är glad att bo i en kommun som har en så aktiv bokhandel som Höganäs bokhandel & Cappuccino. Mina besök i bokhandeln är många. Jag har en regel: högst två böcker per gång. Jag vill egentligen alltid äga minst hälften av de tio första böckerna jag ser, säger Åsa Moberg.

Hon har skrivit om allt från kärlek och sex till kärnkraft och psykiatri. Hennes senaste bok De omöjliga som kom ut förra året handlar om vad som skett sedan psykiatrireformen genomfördes 1995.

– Jag låg sömnlös över hur illa människor for i psykiatrin men insåg att jag inte skulle klara ett så tungt ämne på egen hand. När jag läste artikeln ”Flickorna på HVB” i tidskriften Socialpolitik fann jag en skribent som tänkte som jag och bad Anna Fredriksson, socionom och skribent, att bli min medförfattare.

Den självbiografiska boken Livet, där Åsa skrivit om uppväxten, karriären och den ofrivilliga barnlösheten, blev mycket uppmärksammad när den kom ut 2017. Hon funderar på att någon gång ta itu med en fortsättning, men vet inte när det kan bli. Just nu arbetar hon med en ny bok som kommer att märkas när den blir färdig.

2020 har varit ett isolerat år även för Åsa Moberg som fått ställa in nästan alla planerade författarsamtal. Nu håller hon tummarna för att människor tillåts att börja träffas på riktigt i sommar:

– Då kommer vår samlade gemensamma längtan efter samtal att blomma ut, bland annat på Höganäs Summer Book Festival. Jag ser fram emot att få delta, som författare, moderator och publik.

Foto: Elisabeth Olsson Wallin