Historia

I Höganäs är Höganäs Bokhandel & Cappuccino den självklara mötesplatsen. Ända sedan Christoffer Palmer köpte den 2005 har han drömt om att skapa en bokfestival i stan. En bokfestival av samma dignitet som den skotska Edinburgh International Book Festival. När Christoffer blev ägare till bokhandeln på Köpmansgatan i Höganäs levde fortfarande den legendariske förläggaren Rolf Janson. 1965 startade Rolf bokförlaget Bra Böcker i en liten källarlokal i Helsingborg och flyttade två år senare verksamheten till ett alldeles nybyggt förlagshus vid Södra vägen i Höganäs. Den lilla bruksorten blev nu skådeplatsen för en folkbildande gärning som saknar motstycke.

1973 gav förlaget ut första bandet av Bra Böckers lexikon – det gröna lexikonet som stått i nästan varje svensk familjs bokhylla. 1985 slog förlaget det litterära Sverige med häpnad när bolaget fick uppdraget att ge ut det prestigefyllda uppslagsverket Nationalencyklopedien. Under Bra Böckers storhetstid kunde man se internationella stjärnor som Norman Mailer, Lauren Bacall, Saul Bellow och Isaac Bashevis Singer vandra omkring inne i staden, liksom svenska författare som Herman Lindqvist, Jan Guillou och många andra. Förläggare Janson älskade att bjuda till fest – en av de mer omtalade var 15-årsfirandet på Rusthållargården där Signe Hasso, Povel Ramel och Lauren Bacall var några av gästerna. Som synes på bilden intill där Rolf syns längst till höger.

04

Under många år gick bokhandlaren Christoffer Palmer och funderade på hur en bokfestival skulle kunna förverkligas. När den gamla fabrikslokalen Blå Hallen öppnade för stora event 2019 fanns plötsligt den självklara lokalen för en bokfestival. Sommaren 2021 blir Höganäs åter centrum för den litterära världen. Då är det premiär för historiens första HÖGANÄS SUMMER BOOK FESTIVAL – en nyskapande mötesplats för författare, förläggare, läsare, kulturpersonligheter, inspiratörer, kreatörer och kunskapsförmedlare.

Festivalen drivs idag av den ideella föreningen Höganäs Bokfestival. Läs mer.

Foto: Christer Åkerberg