Ulla Skoog

26. augusti 2023  –

Ulla Skoog är en av Sveriges mest uppskattade skådespelare och även en mycket populär och skarpsynt programledare för byggnadsvårdsprogrammet Husesyn i Sveriges Radio.

I ett samtal med Ingemar Fasth gör Ulla Skoog nedslag i sitt läsande liv och talar om böcker som betytt mycket för henne. Hon kommer även bjuda på en utvikning om sin stora passion för fönster och vackra hus.

Ulla Skoog är verksam som skådespelare, dramatiker, regissör och komiker. Hon började på Stockholms stadsteater 1981 och har även varit verksam vid Fria Proteatern.

Sitt stora folkliga genombrott fick hon när hon medverkade i komediserien Lorry i SVT 1989–1990, samt 1995. Sedan dess har Ulla Skoog framträtt i många sammanhang, bland annat i långfilmerna Yrrol, En på miljonen och i TV-serien Reuter & Skoog.

Sedan slutet av 1990-talet har hon ofta framträtt tillsammans med Tomas von Brömssen. Deras revyer Rent under och Fritt fall har blivit stora publikframgångar, liksom egna föreställningar som turnerat landet runt.

2013 tilldelades Ulla Skoog en Guldbagge för bästa kvinnlig biroll i Jan Troells Dom över död man. I TV-serien Äntligen! (2022) återförenades Lorry-gänget med stor framgång.

Foto: Urban Björstadius