Niklas Mesaros hyllad Spoken Word-poet och författare

NIKLAS MESAROS är född i Köping och gjorde sin scendebut i Göteborg 2009. Sedan dess har han kallat sig Spoken Word-poet, vunnit Poetry Slam-SM två gånger och turnerat både i USA och Europa.

När Niklas Mesaros slog igenom inom Spoken Word började nationalscenen Dramaten intressera sig för den ordbaserade scenkonsten. Och där gjorde den succé. Sedan 2016 sker produktionen av årets två föreställningar helt i regi av Niklas som även medverkar tillsammans med tunga namn som Cleo, Broder John, Ayla, Academics, Fariah Feysal, Oskar Hanska och Sara Nazari. Läs mer här.

Niklas poesi handlar ofta om romantiska succéer och misslyckanden i vardagen. Med precision och humor undersöker han de blåmärken vi alla är bärare av och med en avväpnande sårbarhet, speglar han sig i publiken och vänder på stereotyper och fördomar.

Han kombinerar sitt artisteri och författarskap med att leda workshops i kreativt skrivande på skolor. I början av november besöker han tio klasser på Kullagymnasiet. Läs mer här.

I juni 2018 debuterade Niklas som romanförfattare med ”Sjöhästar” – som han själv beskriver som en queer-feministisk relationsroman om att göra slut.

Så skriver Cecilia Nelson i Göteborgsposten om boken:

”Det lyriska, ibland bångstyriga språket och en tydlig närvaro utmärker estradpoeten Niklas Mesaros debutroman Sjöhästar, som främst riktar sig till unga vuxna. Läsare som följt den tvåfaldiga Poetry Slam-mästarens framträdanden kommer att känna igen flera av hans prosadikter som sömlöst lagts in i berättelsen om ett älskande par i dagens Stockholm. En del av kraften i den muntliga Spoken Word-konsten har visserligen gått förlorad mellan de hårda pärmarna, fast tillräckligt mycket energi finns kvar för att göra romanen till en minnesvärd läsupplevelse.”