Mats Ahlberg – om matproduktion och människans plats i landskapet

17. september 2021  –

MATS AHLBERG är vid sidan av det egna skrivandet förläggare och sedan många år redaktör för Balder, en kulturtidskrift med högt i tak – där konst, litteratur, samhälle, jordbruk, filosofi och pedagogik ryms.

2020 utkom han med den personliga reportageboken Levande landskap – en resa till framtidens jordbruk. I boken möter vi  bönder runt om i Sverige som bedriver ekologisk odling och försöker hitta ett sätt att leva med jord och djur som är både långsiktigt hållbart och etiskt försvarbart. Mats Ahlberg guidar oss genom jordbrukets villkor och vardag, samtalar med bönderna och reflekterar över var vi har hamnat när det gäller matproduktion och människans plats i landskapen.

“Han har utvecklat ett finkalibrerat sätt att återge samtal. Siktet är djupt men fångar lyhört upp små skiftningar i intervjusituationerna. Han kommer skönlitteraturen nära när han förmedlar insikter som inte så lätt fångas i fakta. Ibland är det som om en fjäril fladdrar genom texten”, skrev Gunilla Kindstrand i en recension av boken i Svenska Dagbladet.

Under festivalen har Mats Ahlberg med sig kulturtidskriften Balder och ställer ut förstoringar av sina fotografier ur boken Levande landskap – en resa till framtidens jordbruk. Du möter honom i ett samtal med Karsten Thurfjell, kulturjournalist på Sveriges Radio, då de bjuder in publiken på mjölkprovning.

Foto: Ewa Stackelberg