Marie Lundquist – får läsaren att känna sig mindre ensam

17. september 2021  –

MARIE LUNDQUIST, poet, författare och kulturskribent, född 1950, gjorde 1992 en uppmärksammad debut med Jag går runt och samlar in min trädgård för natten. Därefter har hon publicerat bland annat Astrakanerna (1995), I stället för minne (1997), En enkel berättelse (2002), Monolog för en ensam kvinna (2005), De dödas bok (2008), Så länge jag kan minnas har jag varit ensam (2013) och Dikten är tanken som för genom hjärtat och spränger det (2017).

För sin debutbok Jag går runt och samlar in min trädgård för natten fick Marie Lundquist FiB Lyrikklubbs Stig Carlsonpris och hon har också tilldelats tidningen VI:s litteraturpris. Sveriges Radios Lyrikpris och De nios lyrikpris. På senare år har hon arbetat med dramatik och skrivit pjäser för Radioteatern samt översatt flera pjäser av den norske dramatikern Jon Fosse. Vid sidan om sitt författarskap har hon skrivit bland annat i Svenska Dagbladet om fotografi och litteratur samt undervisat vid olika författarutbildningar och skrivarkurser.

Vid en intervju i samband med utgivningen av hennes bok Så länge jag kan minnas har jag varit ensam skrev en journalist så här i Svenska Dagbladet:

“Hon passar illa i det mediala landskap där ”storyn” är mer betydelsefull än litteraturen. Men författaren Marie Lundquist bryr sig inte. Viktigare än att synas är att skriva böcker som får läsaren att känna sig mindre ensam i världen.”

Marie Lundquist är bosatt i Stockholm och sommarbor i Kullabygden.

Foto: Thomas Wågström