Marie bakom Lundströms bokradio talar om sin romandebut

18. september 2021  –

MARIE LUNDSTRÖM, född 1967 i Gällivare, började på Sveriges Radio för 25 år sedan och har sedan dess gjort flera litteraturprogram. Under de senaste åren har vi kunnat höra henne som programledare i Lundströms bokradio, P1:s motsvarighet till Babel. Hennes kärlek till litteratur är svår att ta miste på.

Hösten 2020 debuterade hon med romanen Sanningens kalas, en drabbande bok om livsval och kärlek, om det svåra i att vara kvinna, mamma och dotter.

I den dråpliga debutromanen får vi bekanta oss med den 48-åriga Isabel. Hon är inte jättebra på det här med livet, vad men vad fattas henne egentligen? Hon har en trygg familj, ett hus och fast jobb.

“Det är minsann ingen enkel uppgift att som författare skriva sig så långt in i en romanperson och samtidigt få personen att leva på ett mer allmänmänskligt plan. Men debutanten Marie Lundström lyckas väldigt bra med det, med hjälp av en träffsäker nyansrikedom då det gäller gestaltningen av kärlekstörst, sorg, humor och vardaglighet”, skrev en recensent i Kristianstadbladet om boken.

Som programledare för Lundströms bokradio i P1 sprider Marie Lundström en smittande kärlek till böcker. I en intervju i nättidningen Selma Stories svarade hon så här på frågan vad litteraturen betyder för henne:

– Den gör hela skillnaden mellan mening och meningslöshet för mig. I skarp litteratur får vi människor och våra liv betydelse och konturer. De bästa författarna får mig att tro att allt går att berätta. Vad som helst kanske kan bli stor litteratur? Det kommer an på hur vi ser på världen och hur blicken på tillvaron blir till bokstäver och ord.