Liza Alexandrova Zorina

26. augusti 2023  –

I reportageboken Imperiets barn beskriver journalisten Liza Alexandrova-Zorina delar av ett Sverige som de flesta aldrig ser. I den här världen gäller inte svensk lag, mänskliga rättigheter finns inte, ekonomin är svart, maffian sköter arbetsförmedlingen. Språket som talas är ryska.

I denna parallella skuggvärld lever de som kommer från det forna Sovjet. Ukrainska och uzbekiska byggarbetare. Städerskor från Belarus och maffiamän från Kaukasus. Vladimir Putins gamla vänner och ryssar som driver illegala arbetsförmedlingar. Kvinnor som slåss mot hedersförtryck. Människor som jobbat svart i årtionden och bara drömmer om att en dag få leva som vanligt folk.

Liza Alexandrova-Zorina föddes i Leningrad 1984 och växte upp i en sovjetisk småstad norr om Polcirkeln. Hon hann skriva sex böcker och nomineras till flera prestigefyllda litterära priser innan hennes engagemang som människorättsaktivist slutligen tvingade henne att lämna Ryssland. Hon bor numera i Stockholm. Imperiets barn är hennes första bok på svenska.

Liza Alexandrova-Zorina samtalar med Görrel Espelund, journalist och författare.

Foto: Louise Sinaga Helmfrid