Kenneth Hermele

26. augusti 2023  –

I Inte som lamm till slakt gör Kenneth Hermele upp med föreställningen att judarna inte gjorde något motstånd under Förintelsen. Detta antagande var utgångspunkten för boken, en utgångspunkt som visade sig fullständigt felaktig.

I stället har Kenneth Hermele grävt fram en helt okänd historia som går tvärt emot myten om judarnas passivitet. I denna berättelse avtäcker han ett landskap av motstånd i många och varierande former, ett motstånd som dessutom överträffar andra gruppers försök att stå upp mot Hitler.

Judiska män och kvinnor satte eld på getton, sprängde räls och dödade tyska soldater och deras kollaboratörer. De smugglade mat, gömde flyktingar, tog sig över gettomurarna, spred flygblad, dokumenterade förtrycket, höll fast vid traditioner och värdighet.

Kenneth Hermele är ekonom och författare och son till judiska föräldrar som flydde till Sverige från Tyskland och Polen före andra världskriget. Hermele har beskrivit hur han växte upp i en shtetl, ett parallellsamhälle, och fram till tonåren levde i en helt judisk miljö. Uppväxten skildras i En shtetl i Stockholm som nominerades till Augustpriset 2018.

Kenneth Hermele samtalar med författaren och kulturjournalisten vid Sveriges Radio Gunnar Bolin.

Foto: Ola Kjelbye