Lina Wolff

25. augusti 2023  –

Den ständigt kritikerrosade Lina Wolffs senaste roman Djävulsgreppet nominerades till såväl Augustpriset som Dagens Nyheters kulturpris. Det är berättelsen om en längtan efter kärlek som blir verklighet, men som sakta övergår till en strid mellan en kvinna och en man.

För sitt författarskap har Lina Wolff belönats med Piratenpriset 2020 med motiveringen: “Med sitt unika och modiga författarskap har årets pristagare på kort tid vunnit både kritikernas och läsarnas hjärtan såväl i Sverige som utomlands. Hennes böcker är lika höglitterära som de är burleska, lika sensuella som de är brutala och sist – men inte minst – mycket roliga.”

Hennes tredje bok, De polyglotta älskarna (2016) hyllades av en enig kritikerkår och belönades med bland annat Svenska Dagbladets litteraturpris och Augustpriset för bästa skönlitterära bok.

Lina Wolff är även verksam som översättare och har bland andra översatt Samanta Schweblin, Roberto Bolaño och César Aira. Hennes nyöversättning av Gabriel García Márquez klassiker Hundra år av ensamhet har uppmärksammats och hyllats brett.

I samtal om Kerstin Ekman med Ingrid Elam.