Gunnar Bolin delar med sig av sina radiominnen på festivalen

18. september 2021  –

Gunnar Bolin är sedan 1987 medarbetare på Sveriges Radio P1:s kulturredaktion där han bland annat varit kritiker, programledare och producent för en rad olika program. I början av 2000-talet var han SR:s korrespondent i Berlin och mellan åren 2010 och 2014 arbetade han som kulturkorrespondent.

2019 debuterade han som författare med Hovjuvelerarens barn – en biografi om sin släkts spännande och kosmopolitiska historia.

“Tankarna går till rysk-amerikanska journalisten och författaren Masha Gessens ”Ester & Ruzia” och till historieprofessorn Klas-Göran Karlssons ”Det moderna trettioåriga kriget”. Liksom dessa böcker ger Hovjuvelerarens barn innerligt liv åt myllret av motståndare och medlöpare, och förklarar hur tätt världskrigen hängde samman och kom att förvandla världen”, skrev recensenten Sven Olof Karlsson i Expressen.

I sommar/höst är Gunnar Bolin aktuell med boken Bibliotekarien i Magdeburg.

I boken delar han med sig av sina radiominnen från 34 år i allmänhetens tjänst. Här finns berättelser från Berlin och Österrike, men också reportage om knödelns historia, samt krönikeminnen från otaliga OS. Bibliotekarien i Magdeburg är brokig och modern kulturhistoria med mycket bolinska drag; ledig och lärd, underhållande och undersökande.

”Om man hade varit bibliotekarie i Magdeburg under DDR-tiden, hur var det i så fall att gå från partitrogen litteratur som ingen efterfrågade, till hyllor fyllda med all världens litteratur? Hur var det att törsta efter förbjuden litteratur och sedan plötsligt kunna välja vad man ville? Och hur var det att vara bibliotekarie i ett land där litteraturen var starkt censurerad?”

 

Här kan du höra Gunnar Bolin berätta om Hovjuvelerarens barn.

Foto: Fredrik Hjerling