Einar Kárason tar emot pris och samtalar om Stormfåglar

18. september 2021  –
Einar Kárason är född 1955 i Reykjavik och är bland annat känd för trilogin DjävulsönGuldön och Det förlovade landet, varav de två första delarna filmatiserades i mitten av 1990-talet. Förutom romaner har han även skrivit lyrik, barnböcker och filmmanus.
2020 tilldelades han tillsammans med sin översättare John Swedenmark Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris för romanen Stormfåglar, utgiven av Thorén & Lindskog.
Den 18 september klockan 15 kommer Ingemar Fasth, konstnärlig ledare på litteraturscenen Kulturhuset Stadsteatern, till festivalen och delar ut priset till Einar Kárason och John Swedenmark. Därefter samtalar de med Victor Malm, litteraturkritiker på Expressen, om boken, ett pris betydelse och mycket annat.

Prismotiveringen lyder så här: “Med Stormfåglar blåser Einar Kárason nytt liv i det klassiska temat människans kamp mot naturen. Desperationen ombord på en stormdrabbad fisketrålare beskrivs så knivskarpt att läsaren känner iskylan strömma ut från boksidorna. En gastkramande läsupplevelse som förstärks av John Swedenmarks ypperliga översättning.”

Foto: Gassi