Andrzej Tichý ger käftsmällar till det svenska klassamhället

18. september 2021  –

ANDRZEJ TICHÝ, född 1978 i Prag, är bosatt i Malmö. Han debuterade med Sex liter luft 2005, för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Romanerna Fält (2008) och Kairos (2013) var båda nominerade till Nordiska rådets litteraturpris och Eländet (2016) nominerades till Augustpriset. Tichý fick även Aftonbladets litteraturpris år 2013. Våren 2020 utkom novellsamlingen Renheten som fått fina recensioner.

Så här skriver Victor Malm i Expressen:
“Referenserna är breda, går från Nas till Borges och Lispector, men jag tänker framför allt på David Foster Wallace, böcker som ”Oblivion” och ”Brief interviews with hideous men”. Inte på de mest extrema experimenten, men på vigheten, förmågan att våldsamt bända fram något alldeles nytt ur den gamla novellformen. Och precis som Wallace pekar han med hela handen mot de frätande sociala krafter som gör människor vanmäktiga, desperata, förlorade i rostande liv som det aldrig blir mycket med. ”

I år har Andrzej Tichý fått Sydsvenskans kulturpris och är också nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Den 18 september kommer han till bokfestivalen och talar med My Roman Fagerlind, poet och textbaserad konstnär, om sitt författarskap.

Hör Andrzej Tichý läsa ur sin bok Renheten här.

Foto: Carla Orrego Veliz