Andri Snær Magnason – skildrar klimatkrisen med hopp

17. september 2021  –

Andri Snær Magnason är författare, artist, aktivist och en av Islands mest framträdande kulturikoner. Han är utgiven på 30 språk och har skrivit böcker inom både skönlitteratur, barnböcker och sakprosa. Han har tilldelats en mängd priser både på isländsk, nordisk och internationell nivå. 2016 tog Magnason sin aktivism till en ny nivå när han ställde upp i isländska presidentvalet och kom trea.

Hans senaste bok på svenska Om tiden och vattnet är en storartad skildring av det isländska samhället, det globala hoppet som präglar klimatkampen och arbetet som behöver göras för att säkra människans framtid.

I boken beskriver Magnason hur allt vatten på jorden under de kommande hundra åren kommer att genomgå en fundamental förändring. Glaciärer, som för bara två generationer sedan var lika beständiga som bergen under dem, kommer att smälta och havsnivån höjas. Den här förändringen kommer att påverka allt liv på jorden.

Trots att vi står inför en så tydlig global klimatkris, är det svårt för människor att ta till sig forskarnas rapporter och budskap. Det är inte genom analyser vi känner och förstår utan genom berättelser, i en kontext vi kan relatera till.
Genom personliga anekdoter, mytologi och klimatforskning försöker Magnason få läsaren att förstå hur allt hänger ihop, vilken forskning som redan finns och hur vi måste ställa om vårt sätt att tänka.

Andri Snær Magnason samtalar med sin översättare John Swedenmark om boken som är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris som delas ut i november.

Foto: Ari Magg