Stefan Sauk – hans röst är i örat på hundratusentals svenskar

17. september 2021  –

STEFAN SAUK har varit verksam som skådespelare sedan 1980-talet och slog igenom stort med sin rollfigur Doktor Dengroth i satirprogrammet Lorry i början av 1990-talet. Han har synts i många filmroller bland annat i Vendetta, Män som hatar kvinnor och Millennium men är också en uppskattad musikalartist. För sin insats i Miss Saigon på Göta Lejon i Stockholm vann han Guldmasken – “Bästa manliga musikalartist” 1998.

Att Stefan Sauk var tidigt ute med att arbeta med ljudböcker är inte lika känt. Han började läsa in böcker för förlaget Iris och startade i början av 2000-talet egna ljudboskförlaget Story Side. Att läsa in böcker har sedan dess alltid varit en sidosyssla och under pandemin har arbetet tagit ordentlig fart. Idag är Stefan Sauk är en av ljudboksföretaget Storytels mest populära inläsare, han har läst in mängder av böcker i olika genrer.

Hans engagemang sträcker sig ibland utöver det vanliga. När Stefan Sauk fick uppdraget att läsa in böckerna om kriminaldetektiven Benny Griessel, skriven av den sydafrikanske författaren Deon Meyer, läste han in delar på plats i Kapstaden, i studion The Nutcase. Flera av hans sydafrikanska vänner engagerades för korrekt uttal, böckerna är fyllda av ord, platser och namn på afrikaans.

Om detta och mycket annat samtalar han med Görrel Espelund, journalist, under festivalen.