Staffan Hellstrand – talar musikhistoria och har med sig gitarren

17. september 2021  –

Artisten och musikern STAFFAN HELLSTRAND behöver ingen närmare presentation. När han släppte albumet Regn med singeln ”Lilla Fågel Blå”, en sång om en barndomsvän som försvann in i schizofreni 1993 blev han plötsligt folkkär rikskändis, låg etta på alla listor och fick både Rockbjörn och Grammis för Årets Låt.

Parallellt med sin egen karriär har Staffan varit en flitigt anlitad kompositör och textförfattare åt andra artister. Hans låtar har spelats in av en brokig samling, alltifrån Sven-Ingvars, Svante Thuresson och Lisa Nilsson till The Nomads, Lasse Winnerbäck, Anna Maria Espinosa, Lena Nyman och Thorsten Flinck. Hösten 2008 släpptes ett nytt album med Uno Svenningsson där Uno och Staffan skrivit ett flertal låtar ihop.

I november förra året släppte Staffan sitt nya album Mordet i Nürnbergbryggeriet 13 sånger som bygger på ett verkligt morddrama i mitten av 1800-talet. Och samtidigt boken Du går alltid ensam – texter 1985-2020 med självbiografiska avsnitt och ett förord av Lars Norén.

Staffan Hellstrand är en av intervjupersonerna i The Bok, en hyllning till 25-årsjubilerande nöjesetablissemanget The Tivolis och dess grundare Hasse Jönsson men också alla artister som uppträtt genom åren. På fredag 17 september 19.30 samtalar bokens författare Åke Högman med Hasse Jönsson och Staffan Hellstrand, som har med sig gitarren.