Ola Larsmo återvänder till de mest utsatta i sin nya roman

06. november 2020  – 06. november 2020

OLA LARSMO har beskrivits som en nutida Émile Zola. I sina historiska och samhällsengagerade romaner skildrar han gärna den lilla människan. Han har varit ordförande i svenska PEN och bland annat skrivit en dokumentärpjäs – Ordets makt – om yttrandefrihetens historia i Uppsala, där han också är bosatt.

2016 kom Ola Larsmos bok Swede Hollow – en roman om den svenska utvandringen – om svenskarna som sökte lyckan i Den Nya Världen men inte hamnade på landsbygden som Mobergs Karl-Oskar och Kristina utan i de stora städerna där de slet ont på fabriker. Boken fick lysande recensioner, har dramatiserat och uppförts på Dramaten.

I sin nya roman Översten är Ola Larsmo tillbaka i Amerika hos de mest utsatta, hos människorna längst ned på botten. Boken är en fiktiv biografi över en verklig person Knut Oscar Brundin (1832–1922) en fattig Uppsalapojke som under 1800-talets mitt emigrerar till Amerika. Där dras han in i frikyrkorörelsen och inbördeskriget, blir så småningom överste och kämpar för de svartas befrielse från slaveriet,

Röster om boken:

”Men det som fångar denna läsare är inte livet i armén, utan den långsamt ökande respekten för de svarta från Södern, som till en början håller sig i utkanten av trupperna från norr, men efter ett tag får enkla uppgifter, som att gräva latriner, sköta hästar och ordna med djurslakt, och som till sist rekryteras och samlas i ett eget förband, United States Colored Troops.”

Ricki Neuman
Svenska Dagbladet

”Här pyr våldet överallt och den starke triumferar ständigt, särskilt när huvudpersonen Knut Oscar hamnar på New Yorks labyrintiska gator.
”Verklighetens lukt” är allestädes närvarande. ”Översten” är en mycket skitig roman som stinker brännvin, gulsot, slaktrester, urin och spyor, spetsade med slagfältens alldeles speciella doftcocktail av krut, blod och skit. Larsmo är en mästare på att skildra lik, ansikten som ramlar av när kroppar lyfts från leran eller huvuden som sprängs bort.”

Sinziana Ravini
Aftonbladet