Ewa Fröling berättar med skärpa om Moder Livet

17. september 2021  – 18. september 2021

EWA FRÖLING har genom en lång karriär gjort sig känd som en av Sveriges mest uppskattade skådespelare på scenen och i filmer som Ingmar Bergmans Fanny och Alexander. För fem år sedan fick ett cancerbesked henne att börja skriva om sitt liv, från barndomen till moderskapet och den långa karriären.

Om bokdebuten som fått namnet Moder Liv berättar hon själv:

– Min cancer blev själva kittet. Vi är många i cancerlandet som ska hantera det faktum att vi plötsligt står vända mot döden. Jag har befunnit mig på många platser med skarpt läge. Av det har jag blivit en krigare. Det ville jag skriva om, för alla de som delar den upplevelsen med mig. Alla har inte en röst, ork eller mod att kritisera vården och systemet som stundtals fallerar fatalt. Vi lämnas i en slags kastrerad känsla. I ett haveri där många får livslånga hältor, avskurna nervtrådar, ödem och läckage i all evighet. För det finns ingen intelligent terapi.

Moder Liv har rönt stor uppmärksamhet och fått fina recensioner. Så här skrev Ylva Lagercrantz Spindler i en recension i Svenska Dagbladet:

”Nej, det är inte en lydig patient vi möter i bokdebuten ”Moder Liv”, ingen bricka som fogar sig i cancerbehandlingens brutala metoder. Snarare en krigare. Själv definierar sig Fröling som en pragmatisk patient. Som när hon inför en behandling väljer att ställa bilen lite längre bort från sjukhuset där det är gratis parkering i tre timmar, precis så lång tid som hennes behandling tar. Här ges inte tid att vara offer. I stället travesterar hon August Strindberg med ett krasst: ”vi är sinnrika i vår vilja att överleva och det är inte ett dugg synd om människan”.”

Ewa Fröling samtalar med Åsa Moberg om sin bok Moder Liv och samtalar även med Åsa Moberg och Anna Fredriksson om deras bok De omöjliga.

Foto: Malin Nerby