Maria Jönsson skapar unika bilderboksberättelser

MARIA JÖNSSON är född 1958 i Gävle, uppvuxen i Helsingborg, bor idag i Höganäs och är verksam som illustratör och författare.

Hon debuterade som bilderboksillustratör med Prata persilja 1999. Författaren Lotta Olsson stod för texten i boken och i flera bilderböcker de gjorde tillsammans bland annat serien om hundvalpen Morris.

2007 kom den första boken i hennes egna bilderboksserie om spyflugan Astrid som blev en serie med flera böcker. För böckerna om Spyflugan Astrid tilldelades Maria Jönsson Ottila Adelborgspriset 2010.

Tillsammans med Annika Thor har Maria Jönsson gjort böckerna Flickan från långt borta (2014) och Mirabell och Astrakan (2019). För den förstnämnda tilldelades Maria och Annika Elsa Beskowplaketten 2015.

Våren 2016 utkom Maria Jönssons bilderbok Valdemars nappar  – och i augusti 2018 en fristående bok om Valdemar – Valdemar i stora skogen.

I år har Maria Jönssons animerade kortfilmsversion av Spyflugan Astrid haft premiär och i höst kommer Nycklarna – en unik bilderboksberättelse i leperelloformat, om ett land där husen står tomma och ett annat där det inte finns några hus alls.

Foto: Nille Leander