Malte Persson – skriver om undergången och Nalle havsöga

17. september 2021  – 18. september 2021

MALTE PERSSON, född 1976 och bosatt i Berlin, är poet och översättare, men skriver också dikter på beställning bland annat till tv-programmet ”Babel”. Han är också verksam som kritiker.

Malte Persson debuterade 2002 med romanen Livet på den här planeten. Två år senare kom diktsamlingen Apolloprojektet som 2007 följdes av diktsamlingen Dikter. Året därpå utkom hans andra roman, Edelcrantz förbindelser som nominerades till Augustpriset. År 2011 utkom sonettsamlingen Underjorden och 2016 prosaboken Om Ofissim som 2018 följdes av diktsamlingen Till dikten. 

I våras utkom hans senaste diktsamling – Undergången. Den handlar om framtiden och det förflutna och om mänskligheten som kläms mellan dem. I boken finns bland annat en lång dikt som berättar världens historia baklänges, från corona till big bang.

“Att läsa denna omvända skapelseberättelse är som att ta sig fram med jetdriven farkost genom ett museum för allt: ett datorspel som tycks motbevisa att Tidens gång kan aldrig mer rapsoden/ spegla här och nu i diktens meter. Eller också är det just det vi ska förstå: rapsodens, den muntlige diktarens tid är förbi, nu är vi hänvisade till digitalt flimmer – om inte någon, som Malte Persson, till all lycka envisas med att låta terziner och sonetter klinga”, skrev en recensent i Dagens Nyheter.

 

 

Malte Persson är också aktuell med barnboken Nalle havsöga ett tårdrypande bilderboksäventyr på rim med fantastiska illustrationer av Bill Bragg.

Persson har tilldelats många priser, bland annat Göteborgs-Postens litteraturpris, Karin Boyes litterära pris, Svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris och senast i år – De Nios översättningspris.

Möt honom i ett samtal med författaren Ulf Peter Hallberg som även han valt att bosätta sig i Berlin.

Foto: Sofia Runarsdotter