Lena Andersson borrar vidare i det svenska folkhemmet

06. november 2020  – 06. november 2020

LENA ANDERSSON vållade historisk lyssnarstorm 2005 med sin skoningslösa analys av Jesus härskarstrategier i Sveriges Radio P1:s Sommar. Som författare fick hon sitt genombrott 2013 med Egenmäktigt förfarande och tilldelades både Augustpriset och Svenska Dagbladets litteraturpris för boken som idag betraktas som en modern klassiker.

Hennes sjunde bok Sveas son – en berättelse om folkhemmet fick även den lysande recensioner

”Jag ville skriva en bok om en människa av det slag som gjorde folkhemmet möjligt, som förkroppsligade det, trodde på det, tog ansvar för det, som försvarade dess rätlinjighet och likriktning för att de lyfte människan ur hennes mörker; någon som var folkhemmets sinnebild utan att vara en del av politiken”, har Lena själv berättat om sin bok om möbelsnickaren Ragnar Johansson född 1932.

Nu är Lena Andersson aktuell med uppföljaren – Dottern, en berättelse om folkhemmets upplösning. I boken möter man folkhemmets barnbarn, Elsa och får följa hennes uppväxt på 1970-talet till tonåring och ung kvinna under slutet av seklet. Det är en gripande roman om folkhemmets upplösning, kulturkrockar och olika sätt att betrakta människan och samhället.

Lena Andersson är fristående kolumnist i DN där hon ofta borrar i det svenska folkhemmet och den modernism som födde den. Hon anser att övertron på staten och på vetenskapen ledde till ett avskaffande av det filosofiska förhållningssättet. Under titeln Verkligheten och resten kom hennes krönikor 2015-2017 ut i bokform 2018:

”När jag skriver om dagsaktualiteter är det för att sätta in dem i sitt filosofiska sammanhang, vilka i sin tur belyser vår pågående samtid på ett sätt som gör den intressantare att betrakta och enklare att förstå.”

 

Mer om Lena:

Om hennes bokhylla brann och hon bara fick rädda med sig tre böcker skulle hon välja: Platons Staten, Gunnar Ekelöfs Non serviam och ekonomen Ludwig von Mises tusensidiga Human Action.