Klas Östergren aktuell med nya boken Två pistoler

17. september 2021  –

KLAS ÖSTERGREN behöver ingen närmare presentation. Sedan debuten med Attila 1975 har han skrivit närmare 20 romaner men också skrivit för film och tv. 2020 kom Renegater – den avslutande delen i trilogin som inleddes med Gentlemen 1980 – boken som blev Klas Östergrens stora genombrott och har blivit en svensk klassiker. 2014 valdes Klas Östergren in som ledamot i Svenska Akademien på stol nummer 11. I april 2018 lämnade han under stort ståhej akademiens arbete.

Renegater möter läsaren återigen huvudpersonen i Gentlemen – Henry Morgan – som den här gången är på pilgrimsvandring genom Europa, från Wien och på väg upp till Lappland för att få träffa sin son. Morgan lägger en beställning hos Författaren. Östergren ska skriva en rapport om eländet i Svenska Akademien. Vad hände egentligen? Varför hoppade han av?

Så här skrev kulturjournalisten Ulrika Knutson om Renegater i Expressen:

”Rapporten” om Akademien i ”Renegater” avviker egentligen från Östergrens klassiska mönster, där vad som händer i romanerna alltid är underordnat hur det händer. Stilen är allt. Östergren håller sig heller aldrig till en enda story, utan viker av från huvudleden i tusen och en episoder om ditt och datt, från att koka hummer till konsten att bemästra tandläkarskräck. Framförallt är ”Renegater” en underhållande forskningsstudie i gråzonen mellan fakta och fiktion. Författaren leker med läsarens förväntningar, men processen går också i motsatt riktning. Läsaren är en krävande beställare. ”Renegater” uppnår i alla fall en perfekt balans mellan skämt och allvar, sorgearbete och parodi. ”

I augusti är den produktive författaren aktuell med en ny roman – Två pistoler. En roman på historisk grund om en av de mest omvälvande epokerna i Sveriges historia, Gustav III:s regeringstid och det långa och oroliga efteråt som präglade landet från kungens död och fram till dess Sverige fick en ny dynasti med huset Bernadotte. Men framför allt är det en knivskarp skildring inifrån åldrandet och ensamheten, en berättelse om hur tiden flyr från oss alla.

Foto: Charlie Drevstam