Kjell Westö – en av Nordens främsta epiker

18. september 2021  –

KJELL WESTÖ är en av Finlands främsta författare, mest känd för sina episka romaner som utspelar sig i Helsingfors, men han har även skrivit noveller, poesi, essäer och kolumner.

Med sin första roman Drakarna över Helsingfors (1996) slog han igenom hos den finlandssvenska och den finskspråkiga publiken. Romanerna Vådan av att vara Skrake (2000) och Lang (2002) nominerades för både Finlandiapriset och Nordiska Rådets pris. Hans fjärde roman Där vi en gång gått (2006) belönades med Finlandiapriset och blev en storsäljare både på svenska och finska och blev Westös stora genombrott i Sverige.

Förra året utkom romanen Tritonus – en skärgårdsberättelse, som handlar om en stjärndirigent som efter en rad motgångar i yrkes- och kärlekslivet flyr till en villa i skärgården.

”En njutbar, stiligt berättad roman… Den formar sig till en tänkvärd meditation över priset för framgång, men också till en lovsång till musiken, skrev Yukiko Duke i Svenska Dagbladet.

Många anser Kjell Westös roman Hägring från 2013 vara hans mästararbete. Boken kan beskrivas som ett ödesdrama i Hitlers skugga som utspelar sig kring en grupp människor ur den finlandssvenska borgerligheten i Helsingfors 1938. Romanen tilldelades Sveriges Radios Romanpris och Nordiska Rådets litteraturpris.

Så här skrev Monika Tunbäck-Hanson, i Göteborgsposten om boken.

“Kjell Westö har ett rikt språk som räcker till allt: till de levandegjorda miljöerna, till berättelserna ur vardagen, till huvudpersonernas tankar och känslor, till bilderna av samhället. Hans historiska och politiska kunskaper är djupa och han visar åter­igen hur Finlands blodiga historia påverkar männi­skor­nas nu.”

Boken har nyligen kommit i nyutgåva hos förlaget Schildt Söderströms.

Foto: Thron Ullberg