Johanna Röjgård – prisad bokbindare visar sitt hantverk

17. september 2021  –

JOHANNA RÖJGÅRD är en av Sveriges skickligaste bokbindare. Hon är bokbindarmästare med lång utbildning bakom sig. Tre års lärlingsgång på Universitetsbiblioteket bokbinderi i Lund 1980-83, parallell skolgång på Bogbinderiskolen i Köpenhamn. Ett års studier vid Centro del bel libro i Ascona, Schweiz. Danskt och svenskt gesällbrev 1983. Mästarbrev i Sverige 1992. 1995 fick hon Konstnärsnämnden Sveriges Bildkonstnärsfonds arbetsstipendium och 1996 uppdrag för Stiftelsen Carl XVI Gustafs 50-årsfond.

1984 startade hon sitt eget bokbinderi. Inom företagets ramar designar hon bokband och specialutgåvor, renoverar bokband, gör arbeten i pergament, skinn, guld och fungerar som rådgivare till arkiv och bibliotek.

Johanna Röjgård har ställt ut sina arbeten vid ett otal mässor och utställningar. 2016 fick hon ta emot Alf Henrikssonpriset för sitt arbete.

”I arbetet med formgivningen är min strävan att uppnå en enkelhet. Uppgiften är att visa den enskilda bokens karaktär: innehållets ton och författarens röst. Den som får boken i sin hand ska gärna lockas in i texten via bokryggen, pärmen och försättsbladen. Den lilla tidsrymden det tar är min, och den måste förvaltas så att helheten känns lika vacker som självklar”, berättar hon själv om sitt hantverk.

Under festivalen möter du henne som utställare och i ett samtal med förläggaren och poeten Jonas Ellerström på Galleriscenen.