Anna-Karin Palm – virrande känslig författarröst

17. september 2021  –

ANNA-KARIN PALM är född 1961 och uppvuxen i Stockholm. Hon har arbetat som bl a Konsumkassörska, brevbärare, inläsare av talböcker, garderobiär på Konserhuset, försäljare på Systembolaget. Hon skrev under hela uppväxten, och debuterade med en novell i Prismas debutantantologi Novella, 1985.  Romandebuten skedde år 1991 med Faunen, som fick stort genomslag både hos kritik och publik. Den följdes av novellsamlingen Utanför bilden 1992.

Hon fick sitt genombrott med romanen Målarens döttrar (1997) som hade stor framgång både i Sverige och utomlands, och har översatts till många språk. Därefter har hon givit ut ett antal böcker bland annat den humoristiska kortprosaboken Lekplats, barnboken Vildvinter, novellsamlingen In i öknen, romanerna Herrgården och  Snöängel – en flerskiktad berättelse om staden Stockholm.

Hennes biografi över Selma Lagerlöf Jag vill sätta världen i rörelse nominerades till Augustpriset för bästa fackbok 2019.

I april utkom Jag skriver över ditt ansikte en bok om hennes egen mor som drabbades av alzheimer.

“Författarrösten är vibrerande känslig, ibland påminnande om Margareta Strömstedts. Palm berättar fram både en annan människa och sig själv i en blandning av autofiktion, biografi och familjesaga. Jag blir tårögd och av känslor övermannad blott i slutet. En vacker död, på min ära. Ett litteraturens liv”, skrev Nina Lekander i en recension i Expressen.

Foto: Moa Karlberg